חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מהי שיטת הניקוד בהתעמלות אומנותית?

איך עובד הניקוד בהתעמלות אומנותית

מהי שיטת הניקוד בהתעמלות אומנותית?

השיפוט בהתעמלות אומנותית הוא מורכב מאד. בשל כך, לצופה מהצד לעיתים קשה להבין מדוע מתעמלת אחת קיבלה ציון גבוה יותר ממתעמלת אחרת. בנוסף, במקרים רבים הצופים רואים מתעמלת שהייתה לה נפילה בתרגיל אבל עדיין קיבלה ציון גבוה יותר ממתעמלת שביצעה תרגיל ללא נפילות. איך זה ייתכן? מהי שיטת הניקוד בהתעמלות אומנותית שמצב כזה יכול לקרות?

על מנת להבין מדוע זה קורה, ולקבל הבנה קצת יותר מעמיקה איך עובד הניקוד בהתעמלות אומנותית – נפרט לכם כאן את מרכיבי השיפוט העיקריים. חשוב שתדעו שהחוקה ארוכה ומפורטת מאד, ולא ניתן ללמוד הכל במאמר אחד. אך במאמר זה תוכלו לקבל טעימה קטנה ולהבין איך מתבצע השיפוט. מהמאמר תוכלו להבין מה משפיע בעיקר על הציון בתרגילים לפי החוקה החדשה ב2025-2028.

הניקוד לתרגיל בהתעמלות אומנותית מורכב מ3 חלקים עיקריים:

  1. דרגת קושי (D)
  2. דרגת ביצוע – (E) דיוק וביצוע איכותי של התרגילים
  3. הפן האומנותי בתרגיל – (A)

בנוסף, ישנם דברים נוספים שיכולים להשפיע כמו בגד שאינו תואם את הדרישות, חוסר עמידה בזמנים, שימוש במכשיר לא תקני ועוד.

דרגת קושי בתרגיל – DIFFICULTY

דרגת הקושי בתרגיל מורכבת מאלמנטים של הגוף (קפיצות, סיבובים, מאוזנים – אשר נקראים בקצרה DB), מריסקים (R) ומאלמנטים של מכשיר (DA / DC). לכל תרגיל שהמתעמלת מבצעת בתחרות בהצלחה, יש ניקוד שונה לפי החוקה. לדוגמה באלמנטים של הגוף (DB), ניתן לקבל על כל אלמנט החל מ0.1 נק' ועד ל0.7 נק'. (באלמנטים בודדים ניתן אף לקבל 0.8 נק', ובסיבובים אף ניתן לקבל יותר בהתאם למספר הסיבובים שהמתעמלת מבצעת ברצף). מתעמלת חזקה שמבצעת אלמנטים עם דרגת קושי של 0.7 נקודות תקבל ציון גבוה יותר ממתעמלת שתבצע אלמנטים עם דרגת קושי של 0.3 נקודות. לדוגמה, על קפיצת שפגאט רגילה המתעמלת תקבל 0.3 נקודות. על קפיצת שפגאט עם הקשתה לאחור המתעמלת תקבל 0.5 נקודות. כך גם בריסקים ובאלמנטים עם המכשיר, לכל תרגיל יש ניקוד בהתאם לדרגת קושי שלו ולפי הכללים בחוקה. בסיום התרגיל מחשבים את כל הנקודות שהמתעמלת קיבלה מכל דרגות הקושי שהיא ביצעה בהצלחה. הניקוד הזה יהיה הניקוד של דרגת הקושי של המתעמלת.

שימוש בציוד התעמלות אומנותית לשיפור דרגת הקושי

כדי להעלות את דרגת הקושי, המתעמלות משתמשות בציוד כושר המתאים להתעמלות אומנותית. כמו גומי כושר שלבים, משקולות ריצה, פיתה לשיווי משקל ועוד. הציוד מאפשר להן לשפר את הכושר ולהצליח תרגילים מאתגרים יותר. לדוגמה, עם גומי כושר שלבים ניתן לבצע הנפות מהירות. ההתנגדות שיוצר הגומי בתרגיל מאפשר למתעמלת לחזק את השרירים שעובדים בזמן ביצוע ההנפה. כך היא יכולה להצליח להניף את הרגל גבוה במהירות רבה יותר בזמן קפיצות. ככל שהמתעמלת תצליח להניף את הרגליים מהר יותר וגבוה יותר, היא תוכל לבצע קפיצות מרשימות יותר בדרגת קושי גבוהה.

דרגת ביצוע – EXECUTION

בדרגת הביצוע מחשבים את אופן הביצוע של המתעמלת בתרגילים. לדוגמה, מתעמלת שמבצעת ריסק מורכב אך התפיסה שלה לא מדויקת והיא תופסת ב2 ידיים במקום ביד אחת. במקרה כזה, הריסק שלה יחשב לדרגת הקושי (כמובן אם בוצע בהתאם לדרישות הבסיסיות) אך המתעמלת תקבל הורדה על ביצוע. לעומת זאת מתעמלת שתבצע את אותו ריסק באופן מדויק – תקבל עליו את הניקוד המלא ללא הורדות. בדרגת הביצוע המתעמלת מתחילה את התרגיל עם 10 נקודות. מהרגע שהתחילה את התרגיל על כל טעות וביצוע לא נכון היא תקבל הורדה. הציון שנשאר לה לאחר כל ההורדות יהיה הציון של דרגת הביצוע.

בדרגת הביצוע מורידים על מגוון טעויות. לדוגמה:

  • רגליים או ידיים כפופות
  • נפילות של המתעמלת או של המכשיר
  • ביצוע צעדים מיותרים לתפיסת המכשיר
  • איבוד שיווי משקל באלמנטים

ישנן טעויות ביצוע רבות נוספות, אך לא ניתן לפרט כאן את כולן. ההורדה יכולה להיות 0.1 או יותר, בהתאם לגודל הטעות בביצוע.

כדי להגיע לדרגת ביצוע גבוהה ומדויקת נדרשות חזרות רבות. בשל כך, מתעמלות רבות מתאמנות בבית וחוזרות שוב ושוב על מה שלמדו באימונים. כדי לשדרג את האימונים בבית, מומלץ להשתמש בשטיח התעמלות אומנותית ביתי. בעזרתו בתנאים בבית יהיו דומים יותר לתנאים באימון ובתחרות.

ביצוע אומנותי – ARTISTIC

התעמלות אומנותית הוא ענף ספורט מרהיב ומרשים. זאת לא רק בזכות האלמנטים המורכבים שמבצעות המתעמלות אלא גם בזכות הפן האומנותי שבתרגיל. התרגיל צריך להראות כמו יצירת אומנות מתחילתו ועד סופו. זה מתבטא בהתאמת אופי התרגיל לאופי המוזיקה, בחיבורים בין התרגילים, במעבר בין מקצבים שונים במוזיקה בתרגיל. ובנוסף בהבעת הפנים של המתעמלת, בהבעת הגוף, אפקטים ועוד. בהתעמלות אומנותית, מלבד לדרישה לביצוע מדויק ונקי ישנה גם דרישה לביצוע אומנותי. גם בחלק זה, כמו בדרגת הביצוע – המתעמלת מתחילה עם 10 נקודות, ומקבלת הורדה על כל שגיאה או חוסר בחלק האומנותי של התרגיל. התרגיל צריך להיות תואם לדרישות האומנותיות ולא רק רצף של דרגות קושי. ההורדה יכולה להיות 0.1 או יותר, בהתאם לגודל הטעות בביצוע.

חישוב הניקוד הסופי בתרגיל

כדי להבין מהי שיטת הניקוד בהתעמלות אומנותית, צריך להבין איך מחושב הציון הסופי. כדי לחשב את הניקוד הסופי, מחברים את הציונים מ3 החלקים יחד. לדוגמה: מתעמלת שקיבלה 8 בדרגת הקושי, 7.2 בדרגת הביצוע (הורדה של 2.8 מתוך 10) ו6.5 בארטיסטיק (הורדה של 3.5 מתוך 10). המתעמלת תקבל ציון סופי של 21.7.

אחרי שהבנו את שלושת המרכיבים העיקריים לניקוד בתרגיל, ניתן להבין מדוע מתעמלת שביצעה תרגיל עם נפילה יכולה לקבל ניקוד גבוה יותר ממתעמלת שביצעה תרגיל בלי נפילה. ניתן דוגמה כדי להמחיש. מתעמלת א' עם דרגת קושי גבוהה של 15 נקודות, 8 נקודות בדרגת ביצוע (בעקבות נפילה וטעויות ביצוע נוספות) ו9 נקודות בארטיסטיק. לעומתה מתעמלת ב' עם דרגת קושי של 12 נקודות, 9.2 נקודות בדרגת ביצוע (ציון גבוה וביצוע יחסית מאד מדויק) ו9 נקודות בארטיסטיק. מתעמלת א' תקבל ניקוד סופי גבוה יותר של 32 נק' בגלל דרגת הקושי הגבוהה. לעומתה מתעמלת ב' תקבל ניקוד סופי של 30.2, נמוך יותר מהמתעמלת הראשונה למרות שביצעה תרגיל מדויק.

כשלא יודעים לשפוט את דרגות הקושי אכן קשה מאד להבין את ההבדלים בניקוד בין המתעמלות. אך לאחר היכרות מעמיקה והבנה של החוקה ניתן להבין מדוע תרגיל של מתעמלת אחת קיבל ניקוד גבוה יותר משל מתעמלת אחרת. יכול לקרות גם מצב הפוך מהדוגמה הנ"ל. מצב בו מתעמלת עם דרגת קושי נמוכה אך עם ביצוע מדויק תקבל ניקוד גבוה. לעומתה מתעמלת עם דרגת קושי גבוהה אך ביצוע לא טוב תקבל ניקוד נמוך יותר.

מאמרים ומידע נוסף

כפי שבוודאי הבנתם, השיפוט בהתעמלות אומנותית הוא מורכב ודורש הבנה מעמיקה של הניקוד בכל חלק. רוצים לדעת יותר על החוקה? עקבו אחרינו ברשתות כדי לראות עדכונים ומאמרים חדשים שעולים לאתר! למאמר נוסף על השינויים בחוקה החדשה לעומת החוקה הקודמת לחצו כאן.

רוצים לעזור למתעמלת שלכם להתקדם ולהעלות את הניקוד שלה בתרגיל? בעזרת הציוד שלנו היא תוכל להתאמן ולהתקדם מהר יותר לרמה הבאה! נשמח לעזור בשירות הלקוחות להתאמת הציוד המדויק עבורה. למאמרים על בחירת הציוד בהתעמלות אומנותית לחצו כאן.

 

 

כל הזכויות שמורות לחברת די צ'אמפ. אין להעתיק או להשתמש במאמר זה או חלקים ממנו ללא אישור.

ט.ל.ח

התמונה להמחשה בלבד

רוצה לחזור לחלק מסוים במאמר?
פרטי המחבר
שם המחבר
הזמנה מראש

ראיתם מוצר שרציתם והוא לא במלאי?
צרו קשר להזמנה מראש